07 mei 2014

Dan maak je maar zin


We zijn doorgeschoten individualisten, vindt Denker des Vaderlands René Gude. Hij wil eerherstel voor het collectief - en dan samen aan zingeving doen. (Trouw, 30 maart 2014)

Reizen doe je maar thuis

Geen kwaad woord over reizen, maar de blikverruimende werking ervan wordt overschat. Kant wist al: wie stilzit, die reist pas ver. (Trouw, 9 maart 2014)

We moeten ons verzoenen met de tragiek

Zowel de traditionele als de populistische politiek weigeren tragiek te aanvaarden. De antwoorden worden gezocht in de waarheid van de interventiestaat, in maakbaarheid, te zien in bijvoorbeeld de preventiedrang in de jeugdzorg. Maar alleen het fatalisme kan ons verzoenen met de tragiek, schrijft Paul Frissen in zijn nieuwe boek. (Sociale Vraagstukken, 28 september 2013)

De herovering van het nu

We leven in een 'always on'- samenleving en raken vervreemd van het nu en van elkaar. We zijn via de moderne media op meerdere plekken
tegelijkertijd, maar waar zijn we werkelijk? Is het “hier en nu” uw scherm of de plek waar u bent? Tijd om terug te keren naar het echte NU. De Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff geeft zijn kijk. (Tegenlicht, 13 april 2014)

Immuunsysteem te beinvloeden met meditatietechniek Wim Hof

Wetenschappers van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen hebben onderzoek gedaan naar het effect van meditatie op het immuunsysteem. 12 gezonde proefpersonen werden onderwezen door Wim Hof (de ‘iceman’), waarna ze ingespoten werden met een bestanddeel uit de celwand van een E. coli bacterie. Normaliter zorgt zo’n injectie voor een heftige immuunrespons, wat zich uit in ernstige koorts, braken en in extreme gevallen zelfs bewusteloosheid. Uit het onderzoek bleek dat de getrainde proefpersonen in staat waren hun immuunrespons drastisch te verlagen door middel van meditatie. (Visonair.nl, 6 mei 2014)