24 maart 2012

How Society Works: 8 Revealing Psychological Insights Into Our Social Behaviour

Stanley Milgram was an American social psychologist who is most famous for his obedience experiments, but he was fascinated by all aspects of social order, especially in the city. He wondered how city dwellers manage to live in such proximity to each other. He wondered at how orderly queues are and what happens when their delicate balance is challenged. And he wanted to see how interconnected people were in an age before Twitter and Facebook. Here are eight pieces of his research which each provide insight into how society works. (PsyBlog, 21 maart 2012)

Gezond ouder worden met eten uit de steentijd

Oervoeding uit de steentijd kan, vertaald naar de 21ste eeuw, een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden. (Nu.nl, 23 maart 2012)

22 maart 2012

De herontdekking van het collectief

Ten gevolge van de forse overheidsbezuinigingen ontstaan er tal van initiatieven waarbij de burger zelf het heft in handen neemt. De middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis leert dat de burgers heel goed in staat zijn om zelf hun instituties op te richten en te beheren, zonder al te veel bemoeienis van bovenaf. (Sociale Vraagstukken, 21 maart 2012)

19 maart 2012

Afval is waardevolle grondstof blijkt door slimme marketingtool

Onlangs lanceerde Albert Heijn en Milieu Centraal de Weggooiwijzer, een serie logo’s die consumenten helpt bij het verantwoord verwerken van hun afval, in casu per afvalsoort verwijzen naar de daarvoor bestemde afvalbakken. De Weggooiwijzer is een handig instrument om het publiek te laten zien dat ingezameld afval een waardevolle grondstof is die na recycling weer voor andere doeleinden ingezet kan worden.  (Molblog, 19 maart 2012)

Meer verbanden gevonden tussen meditatie en gezond brein

Jarenlang regelmatig mediteren is goed voor ons brein. De oefeningen stimuleren de ontwikkeling van de hersenschors, waardoor het sneller informatie kan verwerken. Op korte termijn kan mogelijk het depressie tegengaan. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. (HappyNews, 19 maart 2012)

18 maart 2012

Coöperatie beter crisisbestendig dan gewone onderneming

Coöperaties in Westerse landen groeien relatief sterk – en hebben de crisis beter doorstaan dan ondernemingen met een meer gebruikelijke rechtsvorm zoals de BV. Dit stellen Gonda Lamberink, Dorine Helmer en Erik Brouwer op basis van een internationaal vergelijkend onderzoek. Kenmerkend aan een coöperatie is dat die bestaat uit leden die allemaal mogen meebeslissen over het te volgen beleid. Uit het onderzoek blijkt ook dat kleine coöperaties evenveel voordelen voor hun leden opleveren als grote; schaal blijkt niet van groot belang. (MeJudice, 16 maart 2012)

De haastmaatschappij

Yoga, mindfullness, mediteren en in retraite gaan zijn nog nooit zo populaire geweest. Tegelijkertijd klagen we over ons drukke, stressvolle bestaan. In het boek Neem de tijd gaat Koen Haegens op zoek naar de wortels van de haastmaatschappij. Waarom is het zo moeilijk om je niet gek te laten maken door de haastmaatschappij? (Radio 1, 17 maart 2012)

Wat je denkt, doet er wel degelijk toe

Je mag denken wat je wilt, zolang je de wet maar niet overtreedt. Die opvatting is volgens filosoof Rik Peels (1983) wijdverbreid. Maar hij is het er niet mee eens. "Het is erg modieus om dat te zeggen. Juridisch moge het zo zijn dat het niet uitmaakt - en dat moet vooral ook zo blijven - maar moreel gezien schiet deze zienswijze tekort." (Trouw, 16 maart 2012)

Duurzaamheid steeds belangrijker voor consument

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in het koopgedrag, hoewel kwaliteit en prijs nog de meest bepalende factoren zijn. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau Euromonitor. (HappyNews, 16 maart 2012)